Ruoansulatusvaivat

Närästys

Närästyksen oireet ovat mm. röyhtäily, polttava tunne rintalastan takana ja nieluun nouseva hapan neste. Närästykseen liittyy usein ruokailu, esimerkiksi runsas ateria, mausteet, rasva tai mahaa ärsyttävät ruuat tai juomat, kuten happamat mehut, kahvi ja alkoholi. Makuulle meno yleensä pahentaa oireita. Viikoittain toistuvan närästyksen syy on usein refluksitauti.

Lyhytaikaista närästystä voi hoitaa itsehoitolääkkeillä, joita ovat antasidit ja suolahapon erityksen estäjät. Lyhytvaikutteiset närästyslääkkeet eli antasidit, kuten algiinihappo, kalsiumkarbonaatti, magnesiumhydroksidi, magnesiumsubkarbonaatti, natriumvetykarbonaatti ja sukralfaatti, neutraloivat mahahappoja. Niiden vaikutus alkaa nopeasti 10-15 minuutissa ja vaikutus kestää enintään parisen tuntia. Antasidejä voi käyttää useita kertoja päivässä. Pitkävaikutteiset närästyslääkkeet taas vaikuttavat mahan suolahapon erityksen estoon. Niiden vaikuttavia aineita ovat mm. esomepratsoli, famotidiini, lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli ja ranitidiini. Näiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja annoksesta riippuen vaikutus kestää 12- 24 tuntia.

On hyvä huomioida, että itsehoitolääkkeitä voi käyttää enimmillään kahden viikon ajan yhtäjaksoisesti. Jos oireet jatkuvat pidempään, on syytä hakeutua lääkäriin.

Närästystä voi myös ennaltaehkäistä. Tällöin kannattaa välttää mahaa ärsyttäviä ruokia kuten sitrushedelmät, kahvi, alkoholi, rasvaiset ruuat ja suklaa sekä liian suuria ruokamääriä kerralla. 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa olisi syytä välttää suuria ruokamääriä. Myös ylipaino lisää vatsaontelon sisäistä painetta, mikä pahentaa närästysoireita. Myös tupakointi lisää selvästi närästystä.

Ummetus

Ummetus on suolen toiminnan häiriö, jossa ulostamiskerrat harvenevat alle kolmeen kertaa viikossa tai ulostaminen vaikeutuu. Ummetus voi olla tilapäistä tai se voi kroonistua. Ummetus johtuu usein liian vähäisestä liikunnasta ja nesteiden saannista, vähäkuituisesta ruokavaliosta ja ulostamistarpeen laiminlyönnistä. Myös perussairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes ja neurologiset sairaudet sekä suolen rakenteelliset ja toiminnalliset syyt, esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, voivat olla ummetuksen taustalla. Myös jotkut lääkkeet, esimerkiksi opioidit, nesteenpoistolääkkeet sekä psykoosi-, masennus-, virtsankarkailu- ja parkinsonin taudin lääkkeet, voivat aiheuttaa ummetusta.

Ummetuksen ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia riittävästä liikunnasta, kuitujen saannista ja nauttia nesteitä vähintään kaksi litraa päivässä. Kuituja saa esimerkiksi täysjyväviljasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Myös toistuva ulostuksen pidättäminen voi aiheuttaa sen, että suolisto ikään kuin oppii tyhjenemään harvoin. Suolen toiminnasta kannattaakin tehdä säännöllinen rutiini.

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä erilaisia valmisteita suolen toiminnan helpottamiseksi, jos pysyvät elämäntapamuutokset eivät helpota ummetusta riittävästi. Pitkäaikaiseenkin käyttöön soveltuvat kuituvalmisteet sekä laktuloosi- ja makrogolivalmisteet. Laktuloosi- ja makrogolivalmisteet lisäävät ulostemassan vesimäärää ja tilavuutta, jolloin ulostaminen helpottuu. Kuituvalmisteet lisäävät suolen sisältöä ja muodostavat lisäksi ulostemassan pinnalle voitelevan kerroksen.

Natriumpikosulfaatti, pienoisperäruiskeet ja sennavalmisteet sopivat lyhytaikaiseen tai tilapäiseen käyttöön. Natriumpikosulfaatti vaikuttaa paksusuolessa vähentämällä veden takaisinimeytymistä ja lisäämällä suolen liikkuvuutta. Natriumpikosulfaatti alkaa vaikuttamaan noin 6-12 tunnin kuluttua, joten se suositellaan annosteltavaksi iltaisin. Pienoisperäruiskeet pehmentävät nopeasti kovaa ulostemassaa ja lisäävät sen tilavuutta peräsuolessa, jolloin ulostamisrefleksi käynnistyy. Sennalla on suolen toimintaa kiihdyttävä vaikutus ja pitkäaikaisessa käytössä se aiheuttaa tottumusta ja heikentää suolen normaalia toimintaa.

Ripuli

Ripulissa uloste on märkää tai vetistä ja suoli toimii useammin kuin 4 kertaa päivässä tai 3 kertaa kahdeksan tunnin aikana. Akuutin ripulin voi aiheuttaa esimerkiksi suolistoinfektio tai ruokamyrkytys.

Riittävä nesteytys on ripulin kotihoidossa tärkeässä roolissa ja nesteitä tulisi nauttia useita litroja päivässä. Haaleat nesteet ovat sopivimpia, sillä liian kylmät tai kuumat juomat voivat lisätä ruuansulatuskanavan supistelua. Liian sokeripitoiset nesteet puolestaan voivat pahentaa ripulia, sillä sokeri kerää suolistoon nestettä. Sopivia nesteitä ovat esimerkiksi laimeat mehut, liha- ja kasvisliemet, vesi ja mehukeitot. Etenkin vanhuksilla riittävästä nesteytyksestä on huolehdittava, sillä vanhusten luontainen janontunne on vähentynyt. Ruokaa voi syödä voinnin mukaan. Apteekista on saatavilla ilman reseptiä suolen liikatoimintaa rauhoittavia lääkkeitä ja erilaisia neste- ja suolatasapainoa korjaavia juomia.

Seuraava
Seuraava

Kuivat silmät